ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ποτέ μη θέτετε σε λειτουργία τον εκτυπωτή όταν γνωρίζετε ότι το μελανοδοχείο είναι άδειο.

Καθώς το μελάνι τελειώνει και το μελανοδοχείο αδειάζει, και έχει γίνει απόφραξη, τα στοιχεία των ψεκαστήρων μπορεί να καούν αν συνεχίζεται η εκτύπωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Αυτό το γεγονός καθιστά το μελανοδοχείο άχρηστο για ξαναγέμισμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή με τον όρο «ηλεκτρικά νεκρό» ή «καμένο».

Το μελάνι που έχει πήξει επάνω ή γύρω από την κεφαλή του εκτυπωτή έχει καταστροφικές συνέπειες. Το μελανοδοχείο θα πρέπει να αφαιρείται από τον εκτυπωτή, περίπου μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, και η κεφαλή να σκουπίζεται με ένα υγρό ύφασμα για να καθαρίζεται από υπολείμματα μελανιού. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε διαλυτικά. Το μελάνι μέσα στο μελανοδοχείο είναι υδροδιαλυτό και το νερό είναι η μόνη καθαριστική ουσία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Στα μελανοδοχεία της ΗΡ, στην κεφαλή εκτύπωσης θα πρέπει να διακρίνετε μία γυαλιστερή μπρούτζινη περιοχή με μία ελαφρά διαρροή μελανιού, και σε αυτά της Canon και της Lexmark. Η κεφαλή εκτύπωσης θα πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς ίχνος μελανιού. Δεν είναι αναγκαίο να στεγνώσετε την κεφαλή, η οποία θα πρέπει να είναι υγρή όταν την επανατοποθετήσετε στον εκτυπωτή.

Μία καλή πρακτική είναι να γεμίζετε το μελανοδοχείο με μελάνι μετά από κάθε διακόσια αντίγραφα περίπου, αντί να περιμένετε να σταματήσει εντελώς η εκτύπωση.

Μία έξυπνη τακτική είναι να πάρετε μία δεσμίδα χαρτιού, να βάλετε ένα συνδετήρα ανά 15 χιλιοστά χαρτιού μέχρι να τελειώσει η δεσμίδα, και να γεμίζετε το μελανοδοχείο κάθε φορά που φτάνετε σε ένα συνδετήρα.

Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι να γεμίζετε το μελανοδοχείο κάθε δύο εβδομάδες περίπου, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του εκτυπωτή. Με το να μην αφήνετε το μελανοδοχείο να στεγνώσει τελείως εξασφαλίζετε το ότι θα ξαναγεμιστεί αρκετές φορές και σίγουρα πολλές περισσότερες από το να το είχατε αφήσει να στεγνώσει πολλές εβδομάδες. Τα μελανοδοχεία inkjet περιέχουν μέσα τους ένα σφουγγάρι το οποίο και συγκρατεί το μελάνι. Στην περίπτωση που μείνει αχρησιμοποίητο το μελάνι πολλές μέρες αρχίζει και στεγνώνει. Το αποτέλεσμα είναι τόσο να μην μπορεί να ξαναγεμιστεί σωστά (με τα σωστά ml μελάνης) αλλά και λόγω του προηγούμενου στεγνωμένου, να μην γίνεται σωστά η ροή του καινούργιου μελανιού προς την κεφαλή.

Θα πρέπει να τρέχετε την επιλογή «καθαρισμός κεφαλής εκτύπωσης» από το εγχειρίδιο χρήστη σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι η κεφαλή καθαρίζεται. Η σημασία αυτής της ενέργειας αυξάνεται σημαντικά, ειδικότερα στους εκτυπωτές εκείνους όπου η κεφαλή εκτύπωσης δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μελανοδοχείου (π.χ. Epson Stylus, Canon BJ300).

Ένδειξη ότι ένα μελάνι τελειώνει είναι τα τμήματα των τυπωμένων χαρακτήρων να έχουν γραμμές ελλιπούς εκτύπωσης ή σε ακραίες καταστάσεις να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου ίχνος εκτύπωσης στη σελίδα. Όταν τυπώνετε έγχρωμες φωτογραφίες μπορεί να συμβεί μία ξαφνική αλλαγή χρώματος.

Όταν σχηματίζονται γραμμές ή λείπουν κουκίδες από το κείμενο ή τα γραφικά σας είναι καιρός να καθαρίσετε την κεφαλή εκτύπωσης. Μην αγγίζετε τη χάλκινη πλάκα της κεφαλής με τα χέρια σας.

Αμέσως μόλις παρατηρήσετε ελαττώματα στην εκτύπωση τερματίστε την εκτύπωση και βάλτε σε λειτουργία τη διαδικασία καθαρισμού της κεφαλής εκτύπωσης για έναν ή δύο κύκλους. Κάνετε μία δοκιμή των ψεκαστήρων ή της εκτύπωσης και επαναλάβετε τον κύκλο καθαρισμού και τη δοκιμαστική εκτύπωση αν η πρώτη προσπάθεια δεν είναι ικανοποιητική.

Εάν τυχόν ακόμη δεν έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα, το μελανοδοχείο είναι προφανώς άδειο. Προσέξτε ότι σε ένα έγχρωμο μελανοδοχείο ένα χρώμα τελειώνει πριν από τα άλλα. Μη συνεχίσετε την εκτύπωση με τα χρώματα που απομένουν γιατί οι ψεκαστήρες του χρώματος που έχει τελειώσει είναι πολύ πιθανό να καούν.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε τον εκτυπωτή σας σε άριστη κατάσταση.

Ποτέ μην αφήνετε ένα μελανοδοχείο να αδειάσει εντελώς. Ο ψεκαστήρας μελανιού θα καεί αν συνεχίσει να λειτουργεί ενώ το απόθεμα μελανιού έχει τελειώσει. Έχετε πάντα ένα ανταλλακτικό μελανοδοχείο διαθέσιμο. Αν το μελανοδοχείο έχει την ένδειξη «άδειο», γεμίστε το ξανά ή αντικαταστήστε το αμέσως.

Όταν το μελανοδοχείο αφαιρεθεί από τον εκτυπωτή σας, τυλίξτε το σε σελοφάν, βάλτε το σε μία σακούλα που ξανακλείνει και προσαρμόστε το κλιπ του κατασκευαστή. Η REFiNK προμηθεύει τους πελάτες της με ειδικά προστατευτικά κλιπ για τα μελανοδοχεία τους, εντελώς δωρεάν. Φυλάξτε το μελανοδοχείο στο ψυγείο μέχρι να το ξαναγεμίσετε.

Ξαναγεμίστε το μελανοδοχείο το συντομότερο δυνατό (μέσα σε μία εβδομάδα). Το μελανοδοχείο δε μπορεί να αποθηκευτεί για απεριόριστο χρόνο. Μην αφήνετε το μελανοδοχείο σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Αυτό προκαλεί τη διαστολή και τη διαρροή του μελανιού.

Κρατήστε τα έγχρωμα μελανοδοχεία όρθια. Τα χρώματα θα αναμιχθούν αν το αφήσετε με την πλευρά κάτω.

ΜΕΛΑΝΟΔΟΧΕΙΑ LASER
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές όταν πρόκειται να ανακατασκευάσετε το laser μελανοδοχείο σας. Τοποθετήστε το μελανοδοχείο σε μαύρη πλαστική σακούλα και στο κατάλληλο χαρτονένιο κουτί.

• Μην εκθέτετε το μελανοδοχείο απευθείας στο ηλιακό φως ή στο φως του δωματίου.

• Μην ανοίγετε το κλείστρο του τύμπανου.

• Μην αγγίζετε την επιφάνεια του τύμπανου.

• Μην περιστρέφετε το τύμπανο.

• Μην τοποθετείτε το μελανοδοχείο με την άκρη του ή με την πλευρά της ετικέτας κάτω.

• Μην επιχειρείτε να ανοίξετε το μελανοδοχείο.

• Μην τα αφήνετε σε μηχανοκίνητα οχήματα ούτε για ελάχιστο χρόνο, γιατί ακόμη και τις ψυχρές ημέρες η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας.

• Αποθηκεύστε τα μελανοδοχεία σε σταθερή θερμοκρασία (0-35 βαθμούς Κελσίου).

• Φυλάξτε τη συσκευασία από τα καινούρια ή ανακατασκευασμένα μελανοδοχεία για μελλοντική μεταφορά.

Ο γραφίτης δεν είναι επιβλαβής, ωστόσο αν τα χέρια ή τα ρούχα σας λερωθούν με γραφίτη, πλύνετε τα χέρια σας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Τα ρούχα, απλώς βουρτσίστε τα έξω, σε ανοιχτό χώρο. Μην πλένετε τα λερωμένα με γραφίτη ρούχα με ζεστό νερό διότι ο γραφίτης θα λιώσει και θα γίνει μόνιμος λεκές. Χρησιμοποιείστε μόνο κρύο νερό.